Welkom bij  Vadercentrum Adam.

Thema-avond Zinloos geweld.


24 november  2004

Vadercentrum

www.wijken.tegengeweld.nl

 

"Toon je respect, dan krijg je respect."

burgers ontmoeten elkaar in vadercentrum Adam in LaakLaak 25.11.04  Bijna 1500 Hagenaars reageerden gisteren op de oproep van het
gemeentebestuur om met elkaar in debat te gaan. Aanleiding was de moord op cineast Theo van Gogh en de situatie drie weken geleden in de Antheunisstraat. Het gemeentebestuur wilde met de gesprekken het 'wij-zij gevoel' in de samenleving doorbreken. Of dat lukt moet de toekomst leren. Op 28 plekken waren er bijeenkomsten, onder meer in het Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein (stadsdeel Laak).

Twee vragen stonden tijdens de avond centraal: de gevoelens bij wijkbewoners en wat bewoners zelf kunnen doen om het leefklimaat te verbeteren? "Ik heb aan niemand een hekel. Nederlander zijn we allemaal. Of je nu wel of niet bent geboren in Turkije, Marokko of Irak. Wat maakt het uit welk kleurtje je hebt? Is het nu zo moeilijk om gezellig met elkaar te wonen? Toon je respect, dan krijg je respect." Dat was de eerste reactie van een buurtbewoner die al vijftig jaar in Laak woont. "Nederlanders zeiken alleen maar reageerde een buurtbewoner. Of het nu over het weer gaat of over geweld. Zelf kom ik uit Suriname. Jullie moeten wat makkelijker worden. We voelen ons vaak behoorlijk gediscrimineerd." Een medewerkster van het Vadercentrum hekelde vooral de media. "Die blazen alles behoorlijk op. Als we iets leuks doen in de wijk dan zie je de heren journalisten niet. Als je de radio en televisie aan zet dan hoor je niets anders dan hoe verschrikkelijk het in de wijk is. Zwaar overdreven allemaal. Hier gebeuren ook positieve dingen."

Voorbeeld geven
Leerkrachten van de Willem Dreesschool aan de Capedosestraat wezen vooral op de thuissituatie. "Kinderen hebben het vaak moeilijk. Als we ze op school straf geven dan zijn de ouders thuis verontwaardigd. Wat ze thuis mogen mag op school niet. Op die manier is les geven een stuk moeilijker geworden. Kinderen onder elkaar gaat heel goed. Ze zien echt niet het verschil tussen wit, zwart of groen. Ze willen lekker voetballen of computeren. Volwassenen moeten het voorbeeld geven." Een Laakbewoner, geboren in Egypte sprak over rechten en plichten. "Ik ben hier naar toe gekomen omdat Nederland een democratisch land is. Ik weet heel goed dat je als buitenlander rechten en plichten heb. Ik zie om mij heen dat mensen het alleen maar over rechten hebben. Dat is verkeerd."
Een andere buurtbewoner uit Suriname was het hier mee eens. "Ik ben dertig jaar geleden uit Suriname gekomen. Als ik nu lees dat er weer een Islamitische school komt dan ben ik daar op tegen. Als je wilt integreren dan moet je één soort school hebben. Zoals vroeger één HBS of één MULO. Anders bereik je niets."  

'Kook eens een lekkere maaltijd voor elkaar'
Op de vraag wat buurtbewoners zelf kunnen doen om het leefklimaat in de wijk te verbeteren reageerde een vertegenwoordiger van moskee As Soena spontaan. "Bij ons kan iedereen elke dag komen. We zijn geschokt wat er allemaal is gebeurd. Dit past niet in onze traditie. We moeten de handen ineen slaan." Een vertegenwoordiger van een christelijke kerkgenootschap zei dat verschillende godsdiensten altijd blijven bestaan. "Waar het omgaat is dat je het samen moet doen. In je wijk het leven en wonen gezelliger maken. Daar is vaak niet veel voor nodig. Maak eens een lekkere maaltijd voor elkaar. Bel even aan, maak eens een praatje. Soms weet je niet eens wie je
buren zijn."

   

'Haagse burgers ontmoeten elkaar'

Op woensdag 24 november worden 's avonds overal in de stad bijeenkomsten georganiseerd om de samenhang in de stad te verbeteren en burgers de kans te geven over hun gevoelens en ervaringen te praten. De avond heeft als naam 'De Haagse burgers ontmoeten elkaar'. 

Aanleiding zijn de gebeurtenissen die twee weken geleden in Amsterdam en vorige week in Laakkwartier plaatsvonden.  De bijeenkomsten vinden 24 november allemaal op hetzelfde tijdstip plaats van 20.00 uur tot  21.30 uur. De zalen zijn open vanaf 19.30 uur.

De gesprekken vinden plaats onder leiding van een vertegenwoordiger van een welzijnsorganisatie/instelling.

Poster  http://www.denhaag.nl/Docs/ocw/ocw2/IDECO/Poster%20Haagse%20Ontmoeting.pdf

Hieronder volgt een overzicht van de locaties in de stadsdelen:

Stadsdeel Laak

1. Jongerencentrum Laak-Centraal, Laakweg 235
2. Sporthal Lipa (kantine), Paets van Troostwijkstraat 93a
3. Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24
4. Gebouw De Wissel/Oase, Betsy Perkstraat 14
5. Buurthuis Laakhage, Peilstraat 67
6. Buurthuis Vliethage, Rijswijkseweg 252

  

Themamiddag Zinloos geweld.

 


20 september 2003

Vadercentrum

www.wijken.tegengeweld.nl

 

 

Themamiddag rond zinloos geweld


Met verschillende workshops, presentatie posters "Kroesje", toespraken vanaf de zeepkist en film.

Deze middag wil een eerste aanzet zijn om met elkaar
over dit onderwerp in gesprek te komen.
Tijd: 14.00 uur - 16.00 uur
Voor iedereen: gratis

Vadercentrum ADAM
Jonckbloetplein 24

Den Haag

www.vadercentrum.nl

 

 

Voor contact klik: vadercentrumdh.@tegengeweld.nl

Welkom | Posters

Laatste wijziging op: 25-11-2004 23:34